Editör'den
Öz
EDİTÖRDEN
Kıymetli Okurlarımız,
Dergimizin 2018 yılı, birinci sayısı, elektronik ortamda yayımlanmış bulunuyor. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESTÜDAM) tarafından oluşturulan, “Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (ESTÜDAM) Eğitim Dergisi”yle sizlerle olmaktan kıvanç duymaktayız. Dergimiz 2017 yılından itibaren, ASOS Sosyal Bilimler ve Türk Eğitim (TEİ) Indeks’lerinde ve Google Scholar'da dizinlenmektedir.
Dergimizin bu sayısında, üç farklı üniversite ve MEB’den, aşağıdaki beş çalışmaya yer verilmiştir;
Çeşitli bilimsel toplantılarda ve bilimsel çalışmalarda, çevreye verilen zararların gitgide artmakta olduğu ve birçok küresel çevre sorununun oluştuğu gündeme gelmektedir. Çevre sorunlarının nedenleri, sürdürülebilir kalkınma, çevre eğitiminin önemi gibi konular bu bilimsel çalışmaların temelini oluşturmaktadır. Selçuk Arık tarafından; ilköğretim ikinci kademe öğrencilerinin üstbilişsel farkındalık düzeyleri ile sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutumları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; öğrencilerin üstbilişsel farkındalıklarıyla, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik tutumları arasında manidar fakat düşük seviyede bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Araştırmada, sürdürülebilir kalkınmaya yönelik olumlu tutum kazandırma amacının olduğu ilköğretim fen derslerinde; kazanımlar ve program hazırlanırken daha çok üstbilişsel farkındalık kazandırmaya yönelik uygulamalara yer verilmesi önerilmiştir. Kübra Kaymakcı, Emel Keskin ve Emre Ev Çimen’in çalışmalarında ise; ortaokul matematik öğretmenlerinin ve ilköğretim matematik öğretmenliği bölümü öğrencilerinin, lisans dersleri üzerine görüşleri ele alınmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, öğretmenler ve öğrenciler bir kısım konularda farklı görüşler beyan etmekle birlikte, katılımcıların çoğunluğu alan derslerindeki ileri düzey teorem ispatlarının gereksiz olduğunu; katılımcıların bir kısmı bazı seçmeli derslerin gereksiz olduğunu; katılımcıların yarısından fazlası ise eğitim ve uygulama/staj derslerinin oldukça gerekli olduğunu ancak, öğretmenler öğretmenliği meslek hayatına geçtiklerinde öğrendiklerini belirtmişlerdir. Araştırmada, ilköğretim matematik öğretmenliği lisans eğitiminde eğitim ve uygulama/staj derslerine daha fazla yer ve önem verilmesi gerektiği önerilmiştir.
Bilimin ve teknolojinin hızlı gelişmesi, bilimle teorik ve pratik yollardan bağlantısı olan sosyobilimsel konulara ilgiyi arttırmıştır. Bireyin, günlük hayatta sıkça karşılaştığı sosyobilimsel temalı problemler hakkındaki bilgi düzeyine sahip olması ve bu problemlere çözüm üretebilme becerisi kazanması önem arz etmektedir. Bu bağlamda Özden Tezel ve Binnur Günister tarafından hazırlanan derleme çalışmasında, fen öğretiminde sosyobilimsel konuların kullanılmasına yönelik alan yazındaki çalışmalar incelenerek, sosyobilimsel konu temelli fen öğretiminin Türkiye’de kullanım durumu belirlenmiştir. Ulaşılan makaleler; amaç, yöntem, katılımcılar ve sonuç göz önünde bulundurularak analiz edilmiştir. Çalışmada, sosyobilimsel konu temelli fen öğretimine dair yapılan araştırmaların; epistemolojik inançlar, kavramsal bilgi, eleştirel düşünme, özyeterlilik, insan hakları ve çevreye yönelik tutum ve sosyobilimsel konuların argümantasyon yöntemi ile işlenmesinin öğrenme sürecindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirildiği ifade edilmiştir.
EBA aracılığıyla öğrenciler sınıf seviyelerine uygun ders içeriklerine ulaşabilmekte, eğitsel oyunlar oynayabilmekte ve çeşitli uygulamaları kullanarak derslerde öğrendikleri bilgileri pekiştirme olanağı bulmaktadırlar. Emre Can ve Fulya Topçuoğlu Ünal’ın çalışmasında, Eğitim Bilişim Ağı (EBA) kullanımının ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumlarına etkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda, EBA’nın ortaokul öğrencilerinin Türkçe dersine yönelik tutumlarını olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmada, ortaokul öğrencilerinin EBA’ya erişimi konusunda fırsat eşitliğinin sağlanması, öğrencilerin EBA’daki Türkçe dersine yönelik içeriklerden yararlanabilmeleri için gerekli ortamın hazırlanması ve Türkçe derslerinde EBA’nın kullanılmasının yararlı olacağı ifade edilmiştir. Ayrıca EBA’nın öğrencilere, eğlenerek öğrenmenin yanısıra, okul dışında da bilgiye ulaşma ve öğrenme fırsatı sunduğu belirtilmiş; özellikle evinde bilgisayar ve internet imkânı bulunan öğrencilerin okul dışında da EBA’yı kullanma konusunda yönlendirilmeleri önerilmiştir. Dergimizde yer verilen bir diğer çalışmada ise, Mustafa Zafer Balbağ tarafından, kelime ilişkilendirme testi kullanılarak, fen bilgisi öğretmen adaylarının kütle ve ağırlık kavramlarına ilişkin bilişsel yapılarının belirlenmesi ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, öğretmen adaylarının ağırlık ve kütle kavramlarına ilişkin daha fazla bilimsel bilgiye sahip oldukları ancak az da olsa kavram yanılgısına sahip oldukları belirlenmiştir.
Akademik çalışmalarıyla dergimizi destekleyen Araştırmacılara, dergimizin Yayın Kurulu Üyelerimize, makalelerin değerlendirme sürecinde bilimsel ve nitelikli çalışmaların yayınlanmasına katkıda bulunan Hakemlerimize, dergimizin yayın sürecinin her aşamasında büyük katkı sağlayan Editör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ersin KARADEMİR’e ve siz kıymetli okurlarımıza teşekkür ediyorum. Eğitim Bilimleri ve Alan Eğitimi ile ilgili çalışmalara katkıda bulunacak araştırmacıların, çalışmalarını değerlendirilmek üzere dergimize göndermesinden mutluluk duyarım.
Saygılarımla…
Prof. Dr. Özden TEZEL
Editör
Tam Metin:
Editör'denRefback'ler
- Şu halde refbacks yoktur.